Необходими продукти:
- 500 гр телешки врат с кост;
- 1 глава лук;
- 1-2 моркова и корен от магданоз;
- 1 малък корен от целина;
- половин китка магданоз;
- 30 гр масло;
- 2 супени лъжици олио;
- 100 гр сметана;
- 1 жълтък;
- сол и черен пипер;
Начин на приготвяне:
- Нарежете на ситно лука, поръсете го с лъжица и го запържете в смес от загрятите масло и олио на слаб огън, докато омекне, но все още остане бял на цвят.
- През това време отделете месото от костите и го нарежете на дребни кубчета.
- Прехвърлете месото и костите в съда с лука, добавете чаша вода, две лъжички сол и половин лъжичка черен пипер, а след това варете на тих огън около час и половина в похлупен съд, като от време на време разбърквате.
- Ако забележите, че водата се изпарява, добавете още малко (трябва непрекъснато да има вода на дъното).
- Почистете морковите, нарежете ги на кръгли парчета и кубчета.
- Почистете и корена от магданоза, а целината обелете и нарежете на дребни кубчета.
- Когато месото е готово, добавете зеленчуците и малко вода и ги варете заедно още половин час в похлупен съд.
- Щом измине необходимото време, добавете още 1,5 - 2 литра вода.
- Когато водата кипне, оставете супата да поври още десетина минути, след което дръпнете съда от котлона.
- Опитайте на вкус, добавете още сол и черен пипер по желание.
- Смесете сметаната с жълтъка и малко течност от чорбата, изсипете получената кашица в чорбата и разбъркайте.
- Накрая добавете ситно нарязан магданоз.
- По желание може да се добави и малко лимонов сок, веднага или при сервиране. Приятен апетит!