За основата:
• 1 доза богато ронливо тесто
• малко брашно за поръсване
За пълнежа:
• 1 лимон
• 75 гр фина захар
• 350 пълномаслено крема сирене (като Филаделфия)
• 1 голямо яйце, плюс 3 жълтъка
• 2 ч.л. ванилова есенция
форма с диаметър 23 см
хартия за печене
боб или ориз
Приготвяне или как се готви ястието
Разточете тестото за основата и го прехвърлете във формата за печене. Леко го набоцкайте с вилица и оставете в хладилника за 15 минути. Изрежете подходящо парче хартия за печене, покрийте с него основата за чийзкейка и поставете върху него боба или ориза. Печете в предварително загрята на 190°С градуса за 10 минути. Махнете хартията заедно с бобчетата и върнете за още 10 минути във фурната. Извадете и оставете да изстине.
С помощта на зестер или белачка за зеленчуци, обелете кората на лимона като внимавате да не вземете от бялата част на кората. След това изстискайте всичкия сок. Сложете кората заедно със захарта в кухненския робот и смелете докато получите нещо като леко влажни съвсем ситни трохи. Прибавете сока и пуснете робота отново. Кората от лимон трябва да се е разтворила напълно, както и захарта. Прибавете след това и сиренето, яйцето и жълтъците, ваниловата есенция и разбийте на гладка смес, без да прекалявате с бъркането. Изсипете готовата смес върху основата. Печете в предварително загрята на 190°С градуса фурна за 25 минути или докато стане съвсем леко кафява отгоре. Извадете и оставете да изстине. Сервирайте със стайна температура.