Необходими продукти:
- 1 доза шоколадова бисквитена основа за чийзкейк
- малко стопено масло
- 100 гр бял шоколад, настърган и изстуден,
За декорация:
- 150 гр тъмен шоколад, около 70 % какао, накълцан
- 750 пълномаслено крема сирене, със стайна температура
- 250 гр фина захар
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 2 големи яйца
подходяща форма с падащо дъно с диаметър 23 см
Приготвяне или как се готви ястието
Изсипете бисквитената основа в тавичката, притиснете леко като същевременно разпределите равномерно. Печете в предварително загрята на 180°С градуса фурна за 15 минути. Извадете и отново леко притиснете към дъното. Оставете да изстине напълно.
Намалете температурата във фурната на 160°С градуса. Когато основата изстине напълно, леко намазнете страните на формата с малко разтопено масло и оставете да се изстуди докато маслото се стегне. Шоколада смесете с 50 мл вода и сложете на водна баня докато се разтопи. Трябва да разбърквате от време на време. Когато е гладък и разтопен оставете на топло. Смесете сиренето и захарта и разбийте с миксер или дървена лъжица до кремообразна и мека смес. Смесете яйцата и ванилията в отделна купа и разбъркайте добре.
Прибавете към сиренето и леко разбъркайте до еднородна смес, без да прекалявате с разбиването. Изсипете 250 мл от сместта в кана, а останалото изсипете върху основата. Прибавете топлия и разтопен шоколад към сместта в каната и разбъркайте. Изсипете получената тъмна смес зигзагообразно или на спирала върху чийзкейка. С дръжката да дървена лъжица или шиш направете красиви шарки. Не прекалявайте, тъй като многото рисуване може да има обратен ефект. Придържайте се към по-простички фигури и няма да сгрешите.
Печете за 20-25 минути или докато леко се надигне по крайщата, а в средата е още доста мек. Внимателно извадете да изстива в тавата върху решетка. Леко минете около крайщата с остър нож, за да ги освободите. Оставете да изстива бавно на топло, а после да се изстуди в хладилника поне за 3 часа. Преди да сервирате намажете ръбовете леко с бита сметана, след което ги облепете с настъргания бял шоколад.