Пухкава и вкусна питка

Продукти:
брашно - 750 г (около)
яйца - 1 бр.
прясно мляко - 200 мл
вода 100 мл
олио - 100 мл
мая - 7 г суха
захар - 1 ч.л.
сол - 1 с.л.
масло - 100 г
жълтък - за намазване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете маята със захарта в хладка вода, добавете 2 с.л. от брашното и оставете сместа да се активира.
Разбийте яйцето с леко затопленото прясното мляко, олиото и солта.
Пресейте два пъти брашното и направете в средата кладенче. Вътре изсипете шупналата мая и по малко останалите течни продукти.
Замесва се меко и еластично тесто, като към него се добавя половината масло.
Меси се, докато тестото поеме маслото.
Прехвърля се в голяма купа, покрива се с капак и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.
Тестото се разточва на голям правоъгълник и се намазва с останалото меко масло.
С нож се правят дълги ленти от едната страна. От другата страна навийте на руло, а от рулото оформете спирала, каквато ще е формата на питката.
Тестото се прехвърля в намаслена тава и се слага във фурната повторно да втаса красивата погача на най-слаба температура. Намазва се с разбит жълтък.
Пече се в предварително загрята фурна на 170°C до хубав златист цвят (35-40 мин).

Източник:
Gotvach.bg

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg