Необходими продукти:
- 250 гр бисквити
- 125 разтопено масло
- 750 сирене крема
- 110 гр финна захар
- 2 ч.л. финно настъргана лимонова кора
- 3 яйца
За крема:
- 45 гр масло
- 110 гр финна захар
- 1 яйце, леко разбито
- 1 ч.л. лимонова кора
- 2 с.л. лимонов сок
Приготвяне или как се готви ястието
С кухненския робот раздробете бисквитите на финни трохи. Прибавете маслото и отново пуснете робота докато двата продукта се смесят. С готовата смес застелете форма с диаметър 21 см, като леко притискате сместта към дъното. Покрийте и оставете за 30 минути в хладилника.
В това време загрейте фурната на 180°С градуса. Разбийте сиренето със захарта и кората до получаването на гладка смес. След това прибавете едно по едно яйцата като разбърквате съвсем за кратко. Изсипете готовата смес върху основата. Печете за около 1 час. Извадете и оставете да изстине на стайна температура. Когато изстине изсипете отгоре лимоновия крем и оставете в хладилника за минимум 3 часа, а най-добре за цяла нощ. Извадете от формата непосредствено преди сервиране.
Приготвяне на крема: смесете продуктите в по-малка теджерка. Сложете на водна баня и като разбърквате нерпестанно гответе за 20 минути или докато сместта стане толкова гъста, че да полепва по обратната страна на лъжицата и когато прокарате пръст да остане ясна следа. Веднага махнете от котлона и пресипете в друг съд, за да спрете готвенето. Оставете да изстине напълно на стайна температура.