Продукти:
червено цвекло - ½ глава
тиква - 1 ч.ч. нарязана на кубченца
карфиол - 1 ч.ч. начупен на розички
картофи - 3 средни
моркови - 2 - 3 бр.
хималайска сол - 1 и ½ ч.л. равни (на вкус)
червен пипер - ½ ч.л.
черен пипер - 1/3 ч.л.
чили - 2 - 3 щипки индийско (на прах)
кимион - 1/3 ч.л.
босилек - 2 - 3 щипки (сушен и стрит)
мащерка - 2 щипки (готварска)
шарлан - около 3 - 5 с.л.
вода - около 2 - 3 ч.ч.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелваме и нарязваме зеленчуците на средни кубченца – червено цвекло, тиква, картофи и моркови, а карфиола – начупваме на розички.
Разстиламе ги в тавичка и поръсваме подправките, чието количество е добре да определим на вкус – хималайска фина сол, червен и черен пипер, индийско чили на прах (по желание), кимион, сушен босилек и готварска мащерка (сушена или прясна).
Поливаме тънка спирала от шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и разбъркваме всичко, за да се овкуси
равномерно. Изравняваме зеленчуците в тавата и в единия ъгъл наливаме водата – количеството е според големината на тавичката - така че нивото на водата да е на половината или 2/3 от нивото на зеленчуците, за да няма много излишен сок след изпичането.
Печем на 250 градуса за около половин час – до приятна препечена коричка на печените зеленчуци.
Източник: Gotvach.bg