Необходими продукти:
- лаваш - 4 листа
- сладко от ягоди - 400 г
- компот - 150 мл, плодов сок
- ядки - 100 г
- смлени канела - 1 пакетче
- масло - разтопено или олио
ЗА СОСА:
- прясно мляко - 200 мл
- орехи - 50 г смлени
- кафява захар - 100 г
- прясно масло - 20 г
- яйца - 3 бр. жълтъци
- брашно - 3 - 4 ч.л.
- ванилия
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Смлените орехи, брашното и маслото се добавят към разбитите жълтъци със захарта и ванилията.
- Сместа, добре разбъркана, се слага на котлона да кипне, като непрекъснато се бърка и се добавя прясното мляко.
- Сосът трябва да кипне, докато се сгъсти с консистенция на боза.
- Оставя се настрана да изстине.
- Ягодовото сладко се смесва с лешникови ядки и канелата, като се разбърква добре.
- В намазана с мазнина тавичка се нареждат на пластове лаваш, като между тях се намазва един път от сладката плънка, следващ ред със лешниковия сос.
- На последния лаваш десертът се нарязва леко и се налива останалия сос, разбъркан със плодовия сок.
- Сладкишът със сладко се пече на умерена, предварително загрята фурна до готовност.
Рецепта предоставена от Станислава Вълкова.