Необходими продукти:
- сметана 2 бурканчета
- 6 яйца
- 3/4 чаена чаша нектар
- 1 и 1/2 чаени чаши захар
- желатин 1 супена лъжица
За подложката:
- брашно 2 супени лъжици
- захар 2 супени лъжици
- 2 яйца
- масло 60 г
- пудра захар 2 супени лъжици
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- От брашното, двете яйца и двете супени лъжици захар се забърква тесто, което се изпича в намазана с масло тортена форма.
- След като изстине, подложката се покрива с маслен крем, приготвен от маслото разбито с двете супени лъжици пудра захар.
- Желатинът се разтваря в 1/4 чаена чаша студена вода за около 30 мин. Отделят се жълтъците от белтъците на 6-те яйца.
- Четири белтъка се разбиват с 1/2 чаена чаша захар. Шестте жълтъка се разбиват с 1 чаена чаша захар до сгъстяване.
- Смесват се разбитите белтъци, жълтъците и нектарът. Сместа се слага на слаб огън да се затопли, но не да заври, като се бърка непрекъснато.
- Дръпва се от огъня, прибавя се разтвореният желатин, разбърква се и се оставя да изстине, като пак се бърка, за да не хване коричка.
- Сметаната се разбива, прибавя се към останалите разбити белтъка.
- После се изсипва в жълтата смес, разбърква се и се излива върху подложката във формата за торта.
- Парфето се оставя да престои в хладилника 1 ден.
Рецепта предоставена от Климентина Койчева.