Необходими продукти:
- брашно 300 г
- масло 250 г
- пудра захар 100 г
- 1 яйце
- 1 ванилия
- 1/2 бакпулвер
За плънката:
- ябълки 1 кг
- захар на пясък 3 супени лъжици
- смлени орехови ядки 1/2 чаена чаша
- канела 1 чаена лъжичка
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Маслото се разбива с пудрата захар до побеляване.
- Прибавят се яйцето, ванилията и по малко от брашното, което е размесено с бакпулвера.
- Измесва се умерено твърдо тесто.
- Разделя се на 2 части и се оставя на топло да престои 1 час. През това време ябълките се нарязват на четвъртинки, почистват се от семките и се обелват.
- Варят се на слаб огън с малко вода и 3 супени лъжици захар.
- След като се охладят, към тях се прибавят смлените орехови ядки и ка-нелата. В намазана с масло и поръсена с брашно тава се разстила половината от тестото.
- Отгоре се насипва ябълковата смес.
- Върху ябълките се настъргва на едро ренде втората половина от тестото.
- Пече се в загрята фурна 40-50 минути.
- След като изстине, сладкишът се изважда от тавата и се ръси с пудра захар.
Рецепта предоставена от Климентина Койчева.