Необходими продукти:
- яйца - 2 бр
- захар - 5 с.л.
- олио - ½ ч.ч.
- прясно мляко- 1 ч.ч.
- брашно - 1 ½ ч.ч
- какао - 4 с.л.
- шоколад - 4 с.л. парченца
- бакпулвер - 1 бр.
- ванилия - 1 бр.
ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ:
- шоколад - 100 г натурален
- сладкарска сметана - 190 г
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Разбийте яйцата и захарта 2-3 мин. След това добавете олиото и прясното мляко. Добавете и пресятото брашно смесено с бакпулвера, ванилията, какаото и разбъркайте със силиконова или дървена шпатула. Накрая добавете и шоколадовите парчета (може и нарязан шоколад) и отново разбъркайте.
- Готовата смес я разпределете във формички за мъфини, като не бива да се напълнят до горе, а някъде до средата. Отгоре ги поръсете отново с шоколадови парченца. И ги сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 мин. Аз ги украсих с шоколадов ганаж и станаха превъзходни.
- За целта нарежете на дребно шоколада и поставете в удобна купа. Сипете течната сметана в малка тенджерка или касерола и загрейте на котлона, докато заври. Щом сметаната заври, сипете ½ от нея върху шоколада.Разбъркайте с телена бъркалка, трябва шоколадът да се стопи от горещата сметана и да получите гладка и хомогенна смес.
- Прибавете останалата ½ от сметаната и разбъркайте отново.
- Покрийте сместа със стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час.
- След като шоколадовия ганаш е достатъчно изстуден го разбийте с миксер, докато се сгъсти.
- С него украсете шоколадовите мъфини.
Рецепта предоставена от Исман Ибрямова.