Необходими продукти:
- 5 бр яйца
- 1 ч ч захар
- 1 ч ч кисело мляко
- 1 бр бакпулвер
- щипка сода
- 125 гр масло
- 1 ч ч млени орехи
- бурканче домашно сладко по избор - около 250 мл
- 2 бр ванилия
- 50 мл Бейлис класик
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Тук е момента да благодарим на новите технологии, които пестят доста време в кухнята и да извадим планетарният миксер ( който има тази глезотия ).
- Отделяме белтъците от желтъците.
- В купата на миксера добавяме желтъците и захарта, разбиваме на крем като постепенно добавяме към тях и маслото на стайна температура.
- След това добавяме киселото мляко с добавени в него бакпулвер и сода и продължаваме да бъркаме.
- На края добавяме млените орехи и брашното. Добавяме 2бр ванилия и по моя хрумка за разкош добавих и 50 мл Бейлис класик. Аромата в кухнята е невероятен.
- Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност ( около 30 - 35 минути или до суха клечка ).
- Използвах кръгла тава с диаметър 24 см с хартия за печене. Докато този разкош се пече, разбиваме белтъците с 5 сл захар на сняг.
- Готовият кекс намазваме със сладкото. Аз използвах касиси, понеже си падам по сладко киселите комбинации, но със ягоди, малини и горски плодове също е доста вкусно.
- Третият пласт са разбитите белтъци, които застилат целият сладкиш.
- Тук може да си поиграете и да оформите с пош или с лъжица вълнички.
- Връщаме във фурната, вече намалена на 90 градуса за да изсушим белтъците.
Рецепта предоставена от Петя Танчева.