Необходими продукти:
- 300 мл течна сметана
- 4 яйца
- сок от 1/2 портокал
- 1 с.л. коняк или бренди
- 150 г захар
- ванилия
- 100 г счукани орехи
- сладко от зелени смокини
- малини
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Сложете в три отделни купи сметаната, белтъците и жълтъците. Към тях разпределете захарта. Разбийте сметаната и белтъците на сняг, а жълтъците на гъст крем.
- Редуцирайте на половина портокаловия сок и коняка. Охладете и налейте при жълтъците.
- В голяма купа с леко бъркане смесете жълтъците и сметаната, а накрая прибавете белтъците. Подправете с ванилия. Добавете бадемите и нарязаните плодове от двата вида сладко.
- Покрийте дъното и стените на продълговата форма за кекс с найлоново фолио. Изсипете крема вътре и замразете за 1 ден.
- При сервиране обърнете нугата в подходяща чиния, отстранете фолиото и поръсете с орехи.
Рецепта предоставена от Татяна Петрова.