Необходими продукти:
- 250 гр сладки бисквити
- 125 гр масло, разтопено
- 250 гр крем сирене, омекнало
- 400 гр сладко кондензирано мляко
- 2 ч.л. настъргана лимонова кора
- 80 мл лимонов сок
- 1 ч.л. желатин
- 1 с.л. вода
Приготвяне или как се готви ястието
Сложете бисквитите в кухненския робот и смелете до фини трофи. Прибавете маслото и разбъркайте още веднъж докато се смесят. Изсипете получената смес във форма с диаметър 21 см и леко притискайки я разстелете (по дъното и по страните на формата). Оставете в хладилника за 30 минути или повече.
В това време разбийте крем сиренето до гладка смес. Прибавете кондензираното мляко, сока на лимона и кората и разбийте до гладка кремообразна смес. Желатина прибавете към водата и цялата смес сложете на водна баня, като трябва да разбърквате докато желатина се разтопи. Важно е водата съвсем леко да къкри и в никакъв случай желатинът да не завира, може да ползвате и просто много гореща вода за водната баня. След това оставете да изстине за 5 минути. Прибавете желатиновата смес към сиренето.
Изсипете готовия пължен върху основата и оставете в хладилника за поне 3 часа или докато стегне. Сервирайте гарнирано с бита сметана или плодове.