ПРОДУКТИ: за 12 порции
За блата:
3 к.ч. брашно
1 к.ч. захар
2 яйца
1 к.ч. течна сметана
1 к.ч. орехи
1 ч.л. ванилия
1/2 к.ч. олио
1 ч.л. сода
10 с.л. какао
За крема:
300 г шоколад
800 мл. течна сметана
За декорация:
2 опак. шоколадови пръчици
РЕЦЕПТА:
Най-напред се приготвят блатовете за тортата. За целта яйцата (2 бр), захарта (1 к.ч.), брашното (3 к.ч.), течната сметана (1 к.ч.), олиото (1/2 к.ч.), ванилията (1 ч.л.), содата (1 ч.л.) и какаото (10 с.л.) се изсипват в дълбок съд и се разбиват с миксер до получаването на хомогенна смес. Към нея се прибавят смлените орехи (1 к.ч.) и се разбърква много добре. Сместа се разделя на две или три части и се пече в кръгла тавичка, на чието дъно е поставена хартия за печене. Блатовете се пекат до готовност при температура 150 градуса. След това се изваждат се оставят да се охладят. След като изстинат, се поставят в порционна чиния, като между тях бързо се поставя шоколадов крем. Шоколадовият крем се приготвя като шоколадът (300 г) се начупва на парченца, а течната сметана (800 мл.) се загрява при постоянно разбъркване. Добавя се шоколадът и се разбърква, докато се разтвори. Полученият крем се разпределя бързо между блатовете, тъй като не след дълго се сгъстява. С него се полива тортата и се декорира с шоколадови пръчици (2 опак.) отстрани. Тортата се съхранява на хладно, като най-често се изяжда преди момента на охлаждане.
от 1001 рецепти