ПРОДУКТИ: за 12 порции
За блата:
2 яйца
1 к.ч. захар
3 к.ч. брашно
1 к.ч. течна сметана
1/2 к.ч. олио
1 к.ч. орехи
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. сода
1 с.л. какао
За глазурата:
150 мл. сметана
150 г шоколад
За крема:
200 г заквасена сметана
1/2 к.ч. пудра захар
1 банан
РЕЦЕПТА:
Първо се приготвят блатовете за тортата. За целта яйцата (2 бр), захарта (1 к.ч.), брашното (3 к.ч.), течната сметана (1 к.ч.), олиото Бисер (1/2 к.ч.), ванилията (1 ч.л.), содата (1 ч.л.) и какаото (1 с.л.) се изсипват в дълбок съд и се разбиват с миксер до получаването на хомогенна смес. Към нея се прибавят смлените орехи (1 к.ч.) и се разбърква много добре. Сместа се разделя на две части и се пече в кръгла тавичка, на чието дъно е поставена хартия за печене. Блатовете се пекат до готовност при температура 150 градуса. След това се изваждат се оставят да се охладят. След като изстинат, се поставят в порционна чиния, като между двата блата се поставя крем от нарязани на кубчета банани (1 бр), заквасена сметана (200 г) и пудра захар (1/2 к.ч.). Трите продукта за крема просто се разбъркват с лъжица и се разпределят върху първия блат. Накрая се приготвя глазурата. За целта течната сметана (150 мл.) се изсипва в малка тенджерка, загрява се на котлона и малко преди да заври, се премества от котлона и в нея се изсипват парченца натрошен твърд шоколад (150 г). Бърка се, докато шоколадът се разтопи напълно. С получения шоколадов крем се намазва тортата от всички страни и по желание отстрани се декорира със смлени орехи.
от 1001 рецепти