ПРОДУКТИ: за 20 порции
За кошничките:
400 г брашно
125 г масло
125 г пудра захар
1 яйце
1 опак. ванилия
За крема:
300 мл. прясно мляко
1 яйце
70 г захар
3 с.л. брашно
4 с.л. какао
РЕЦЕПТА:
Първо се приготвя тестото за кошничките. За целта брашното (400 г) и маслото (125 г) се омесват, докато се получат трохи. След това се добавят пудрата захар (125 г), ванилията (1 опак.) и яйцето (1 бр), и всичко се омесва до получаването на маслено тесто. От него се оформят топчета, с които се запълват малки метални кошнички за сладки. Пекат се при температура от 180 градуса за 20 минути. Оставят се леко да се охладят, а след това се изваждат от металните формички. Подреждат се в плато. Приготвя се кремът. Прясното мляко (300 мл.) се изсипва в малка тендрежрка и заедно със захарта (70 г) се загрява на котлона, докато тя се разтвори. След това внимателно се прибавят разбитото яйце (1 бр), брашното (3 с.л.) и какаото (4 с.л.). Кремът се бърка енергично до неговото сгъстяване. След това, с помощта на малка лъжичка, се пълнят кошничките. Оставят се да се охладят и се сервират. По желание се декорират с шоколадови перли (готов продукт).
от 1001 рецепти