Рецепта за Кекс "Леопард"

Коментари · 534 Прегледа

Рецепта за Кекс "Леопард". Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Дамски каприз". Рецепта за десерт - Кекс "Леопард".

Необходими продукти:

  • 250 мл прясно мляко
  • 25 г пшенично нишесте (по рецепта е царевично, но може и пшенично, важно е да е натурално) 
  • 50 г масло
  • 70 г захар 
  • кората на 1 портокал
  • 375 грама брашно
  • 1 ванилия
  • 7 грама прясна мая или 3,5 г суха мая (аз сложих прясна)

За шарките, за тъмната шарка:

  • 15 грама натурално какао + 1с.л. прясно мляко

За светлата шарка:

  • 5 грама натурално какао и 1 ч.л. прясно мляко

За заливка:

  • 90 г тъмен шоколад
  • 30 мл прясно мляко
  • 30 г лешници (бадеми, орехи)

 

Начин на приготвяне или как се готви десертът:

  1. В 50 мл (от общото количество) мляко и щипка захар разтворих маята, добавих 1 с.л. брашно, разбърках на каша и оставих да шупне.
  2. Ако ползвате суха мая, смесете всичко, след като изстине нишестето, за да не се пресече маята.
  3. Нишестето се разтваря в студеното мляко, слага се в съд на котлона и се разбърква, докато се сгъсти. 
  4. Маха се от котлона, добавя се маслото, разбърква се и се оставя хубаво да се охлади. 
  5. Към охладения крем се добавят захарта, ванилията, брашното на части и шупналата мая и се замесва меко неполепващо тесто.
  6. Имайте предвид, че може да поеме по-малко брашно от описаното по рецепта, зависи от гъстотата на нишестето.
  7. При мен единия път пое 275 г, а втория път около 300 грама брашно. 
  8. Получава се хубаво и мекичко тесто. 
  9. Оставя се да почине 10 мин. 
  10. Разделя се на 2 части. 
  11. В източника на рецептата е описано, че се съхранява часове в хладилника, но аз не съм се занимавала с тези упражнения, а направо действах и си оформих и изпекох бриоша. 
  12. Разделя се тестото на две части, в едната се слага настъргана портокалова кора и се омесва хубаво.
  13. Другата част се разделя на две части, като в едната се слага 15 г какао, смесено с млякото и се меси, докато стане тъмно кафявия цвят.
  14. Тук на части добавях капки мляко, набрашнявах, за да се размеси хубаво. 
  15. В другата част се слага 5 г какао, смесено с млякото за светлата шарка и се действа по същия начин, както за тъмната шарка. 
  16. Всяка топка тесто се разделя на 7 равни части. 
  17. От светло кафявата се правят рулца (фитили), те се слагат в разточена кора от тъмно кафявото тесто и се прищипват и после се слагат в разточена кора от бялото тесто и по същия начин се прищипват.
  18. Всяко рулце се разрязва на две части и се подреждат в тавичка. 
  19. Общо 14 части се получават накрая и ако се наслагват едва върху друга става високо и ще е по-красиво, но аз сложих в първия опит 7 части, защото ми е дълга тавичката, а другите 7 части вместо върху тях ги сложих зад тях и стана нисък бриоша.
  20. За втория опит ги наредих една върху друга и стана висок бриош. 
  21. Сглобих го, завих го с кърпа и оставих да втасва 1 час първия път, а с втория опит при високия бриош 1 час и 30 мин.
  22. Загрях фурната на 200 градуса, сложих бриоша и веднага намалих на 170 градуса. 
  23. Пекох на средна скара около 35 мин. и проверих с клечка забодена в средата дали е изпечен. 
  24. Извадих, оставих да се охлади хубаво. После залях с разтопен на водна баня шоколад смесен с млякото и поръсих с нарязани бадеми, а втория път с орехи (по рецепта с лешници).

 

Рецепта предоставена от Татяна Петрова.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg