Продукти за около 15-20 сладки:
- 100 г меко масло
- 40 г пудра захар
- 1 с.л. нишесте (12г)
- 60 мл олио
- 250 г брашно
- ванилия
- 2-3 щипки сол
Пълнеж:
- 150 г сушени смокини
- 1 с.л. мед
- 1-2 с.л. лимонов сок
- по желание канела, кардамон, цитрусови кори, ядки, 1-2 с.л. коняк и др.
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Първо пригответе пълнежа. Залейте смокините с гореща вода и ги оставете да омекнат. Изцедете ги добре и заедно с меда и лимоновия сок ги смелете фино в блендер. Овкусете по ваше желание.
- За тестото разбъркайте с лъжица или бъркалка до хомогенност маслото, захарта и нишестето. Налейте олиото и отново разбъркайте. Добавете солта, ванилията и на части брашното. За кратко омесете тесто и го оставете да отлежи за половин час на стайна температура.
- Разделете тестото на равни части колкото голям орех. Всяка разстелете с пръсти върху парче найлоново фолио. В средата сложете пълнеж и с завийте краищата с помощтта на фолиото така, че тестото да обгърне отвсякъде пълнежа. Леко изтеглете с пръсти нагоре, за да се получи форма на смокиня. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене.
- Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 20 минути или докато започнат да се зачервяват.
- Поръсете ги с малко пудра захар и ги поднесете напълно изстинали
Рецепта предоставена от Татяна Петрова.