Необходими продукти:
За бисквитените блатове:
- 2 яйца
- 160 грама захар
- 80 грама мед
- Щипка сол
- 100 грама масло
- 1 чаена лъжичка сода за хляб (равна)
- 400 грама брашно
- Ванилия, малко настъргано индийско орехче – за аромат, без да изпъква
За шоколадовия крем:
- 200 грама бял шоколад
- 250 грама сладкарска сметана
- 500 грама маскарпоне
Опциално: ½ пакетче желатин, за да се подсигуря при пренасянето, но ако тортата се държи в хладилник през цялото време, не е необходимо.
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Приготвянето на тортата започва ден по-рано, като от предходната вечер е добре да се направи тестото и крема, които да престоят в хладилник за една нощ. На следващия ден се изпичат блатовете, разбива се крема и се сглобява тортата. Готовата торта е необходимо да престои няколко часа в хладилник, за да омекнат бисквитените платки. Малко преди сервиране се декорира с плодове, цветя, френски макарони и други красоти по желание.
- За бисквитените блатове, в малка тенджерка се смесват яйцата, меда и захарта, като се разбиват до еднородна смес, която се загрява на слаб котлон. Прибавя се маслото. Бърка се до пълното му разтопяване, но без да завира. След това се прибавя содата, която при разбъркване образува пяна. Сместа се маха от котлона и се охлажда на стайна температура. През това време се загрява сметаната, отново без да завира и се изсипва върху нарязания на парченца бял шоколад. Разбърква се до стопяване на шоколада.
- Покрива се с фолио за свежо съхранение, охлажда се и се прибира в хладилник. Към изстиналата медена смес постепенно се прибавя пресятото брашно, щипка сол и ванилията и се замесва тесто. Тестото е лепкаво и меко, но не трябва да се добавя допълнително брашно, за да не стане твърд блата. Оформено на топка се завива във фолио и се оставя да пренощува в хладилник.
- След като тестото се е охладило добре се разделя (за удобство) на две части, едната от които се прибира на хладно, докато се работи с другата. Тестото се разточва на кора около 4-5 мм, върху хартия за печене или силиконова подложка, предварително поръсена с брашно. С помощта на шаблон в желаната форма, буква или цифра се изрязва първият блат. Върху него се правят дупчици в вилица, за да запази формата си при печене. Направо с хартията, върху която е разточен, бисквитеният блат се прехвърля в тава и се пече на 2000С за кратко време, докато порозовее.
- Блатовете не трябва да се препичат, за да останат меки. Изпеченият блат се прехвърля внимателно върху равна повърхност, докато изстине напълно, тъй като още топъл е лесно чуплив и може да се деформира при изстиването.
- След като са изпечени всички бисквитени платки, докато се охлаждат, се прави крема. За целта добре охладения шоколадов ганаш се разбива с миксер до получаване на пухкава текстура. Към него, на части, се добавя маскарпонето. Бърка се до хомогенен, твърд и пухкав крем.
- Сглобяване на тортата: Поставя се първата цифра. Върху нея с широк, кръгъл накрайник се шприцоват високи връхчета, плътно едно до друго.
- Тортата се оставя за престои поне 2-3 часа в хладилника, след което се декорира.
Рецепта предоставена от Татяна Петрова.