Необходими продукти:
- кайма - 900 г смес;
- кашкавал - 150 г;
- гъби - 9 бр.;
- червена пиперка - 1 бр.,печена;
- кромид лук - 1 глава червен;
- пресен лук - 5 - 6 стръка, зелената част;
- горчица - 1 с.л.;
- магданоз - 4 - 5 стръка;
- чубрица - 2 с.л.;
- кимион - 1 ч.л.;
- черен пипер - 1 к.л.;
- пушен лют пипер - 1 к.л., на люспи;
- мас - 1 ч.л.;
- газирана вода - 1 к.ч.;
Начин на приготвяне:
- Поставяме каймата в стъклена купа с подходяща големина.
- Правим кладенче в каймата и там поставяме гъбите и печената пиперка, нарязани на ситно.
- Червеният сладък лук настъргваме на ситно на рендето и го добавяме.
- Овкусяваме каймата с дъхавата чубрица, черен и лютив пушен червен пипер, кимион и сол на вкус.
- Прибавяме горчицата и 1/2 от настъргания на едро кашкавал.
- Тайната на сочното кюфте е добре омесената кайма.
- Омесваме я в продължение на 10-15 минути, като топим ръцете си в студена газирана вода.
- Покриваме купата с фолио и я поставяме в хладилник за едно денонощие.
- На следващия ден прибавяме нарязаните на ситно пресен зелен лук и магданоз, а маста добавяме леко разтопена.
- Отново замесваме каймата с останалите съставки в продължение на 30 минути, като топим непрекъснато ръцете си в газирана вода.
- От сместа оформяме еднакви по големина 3 кюфтета.
- В тях поставяме по 1-2 резена от останалия кашкавал и отново придаваме кръглата им форма.
- Покриваме ги със стреч фолио и ги поставяме за около 2-3 часа в хладилника.
- Запичаме татарско кюфте с кашкавал на фурна в предварително загрята фурна до готовност около 20 -25 митуни.
- Гарнираме ги със свежа лятна салата топла гарнитура и люта чушка.