ПРОДУКТИ: за 12 порции
100 г брашно
100 г царевично нишесте
4 яйца
150 г захар
1 щип. сол
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1/2 кг мармалад от ягоди
250 г течна сметана
2 с.л. пудра захар
РЕЦЕПТА:
Най-напред се приготвят блатовете. За целта фурната се загрява до 175 градуса. С хартия за печене се покриват дъната на две тавички с диаметър 23 сантиметра и се намасляват. В случай, че не разполагате с две тавички с еднакъв диаметър, можете да използвате и само една, като разделите сместа за блатовете на две части, които след това изпечете поотделно в тавичката. В малка купа се пресяват брашното (100 г), нишестето (100 г) и бакпулверът (1 ч.л.). Разбъркват се, докато се смесят добре. С помощта на миксер се разбиват яйцата (4 бр) със захарта (150 г) и солта (1 щип.) до получаването на пухкав крем. Към получения крем се прибавя сместа от брашното и нишестето, като това се случва на три пъти, a след всяко прибавяне се бърка внимателно с лъжица, докато сухата смес се усвои от яйчната. След това сместа се разпределя по равно в намаслените тавички. Блатовете се пекат в предварително загрята фурна около 20-25 минути, докато станат елaстични и при притискане пръст веднага възвръщат формата си. Щом се изпекат блатовете, тавичките се изваждат от фурната и блатовете се обръщат върху решетка. Оставят се така до пълното им изстиване. След това се приготвя сиропът. За целта водата (1 ч.ч.) се загрява на котлона в малка тенджерка и щом кипне, към нея се прибавя захарта (1 ч.ч.). Държи се на котлона и се бърка, докато се получи сироп. Следва редене на тортата. В подходящ съд се поставя първият блат, сиропира се и след като се изчака минутка да попие течността, се намазва обилно с мармалад от ягоди (може и цели плодове), а след това с разбита на твърд сняг сметана. Следва сиропиран блат. Тортата се декорира с пресни ягоди и пудра захар.
от 1001 рецепти