Рецепта за Здравословна Френска селска торта

Коментари · 791 Прегледа

Рецепта за Здравословна Френска селска торта. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Дамски каприз". Рецепта за десерт - Френска селска торта.

Необходими продукти:

Продукти за блата:

  • 200 г прясно мляко
  • 150 г фурми
  • 50 г кокосово масло
  • 1 яйце
  • 250 г брашно от лимец
  • 1.5 ч.л. сода
  • 1 с.л. оцет

Продукти за крема:

  • 600 г заквасена сметана
  • 150 г мед
  • 100-250 г смлени орехи
  • аромати: лимон, ванилия (по желание)
  • боровинки/малини – пресни или от сладко

 

Начин на приготвяне или как се готви десертът:

Приготвяне на блатовете

  1. В блендер се разбиват млякото с фурмите до хомогенна смес.
  2. Добавя се разтопеното масло и се блендира на ниска скорост.
  3. Добавя се яйцето и се блендира на ниска скорост и за не повече от 20-30 секунди, за да не се пресече яйцето.
  4. Изсипва се в купа кашата от блендера и се добавят содата и оцета, разбърква се. 
  5. Добавя се брашното и се разбърква. Получава се много гъста каша.
  6. Застила се с хартия форма за печене (моята е 24 см, +-2-3 см също е ок) и леко се намазнява (хартията) със зехтин или друга мазнина. По-лесно се отлепят блатовете така. Използвам форма с отделящи се стени и защипвам хартия с ринга, така че хартията стърчи извън формата.
  7. Изсипва се 1/3 от кашата (на око, не е нужно да се мери точно. Кашата е гъста и може да се разчертае с прибор 3 части в купата) и се заравнява с лъжица. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна, долен и горен реотан с вентилатор, 8 минути. Без вентилатор може би 1-2 минути повече, да се наблюдава. Блатът е тънък и ще изгори, ако се пече дълго. 
  8. След като се изпече единият блат, вади се с хартията и в същата форма, без да се мие се пече вторият блат, а след него и третият. Добре е да се намазнява хартията за печене, за да се отлепят по-лесно блатовете.
  9. Приготвяне на крема: В купа се разбива с обикновен миксер заквасената сметана с меда. Става бухнал, леко твърд крем. Сглобяване на тортата Тортата се сглобява, след като блатовете са изстинали. Слага се единият блат във форма за торта или в красива чиния-поднос. Намазва се с малко по-малко от 1/3та от сметановия крем. Слага се другият блат и се намазва с малко по-малко от 1/3та от сметановия крем. По желание върху сметаната се слагат пресни боровинки или малини (може и сладко). Слага се третият блат и тортата се намазва от всички страни с крема. Смилат се орехите в блендера. Да се внимава да не станат на орехово масло. Да се спре смилането преди да започнат да пускат мазнината си. Тортата се поръсва от всички страни с орехи (отгоре и встрани). Отгоре може да се гарнира с малини или други горски плодове. Оставя се в хладилник минимум 3 часа, а най-вкусна е на другия ден.

Рецепта предоставена от Христина Петрова.

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg