Необходими продукти:
Продукти за блата:
- 200 г прясно мляко
- 150 г фурми
- 50 г кокосово масло
- 1 яйце
- 250 г брашно от лимец
- 1.5 ч.л. сода
- 1 с.л. оцет
Продукти за крема:
- 600 г заквасена сметана
- 150 г мед
- 100-250 г смлени орехи
- аромати: лимон, ванилия (по желание)
- боровинки/малини – пресни или от сладко
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
Приготвяне на блатовете
- В блендер се разбиват млякото с фурмите до хомогенна смес.
- Добавя се разтопеното масло и се блендира на ниска скорост.
- Добавя се яйцето и се блендира на ниска скорост и за не повече от 20-30 секунди, за да не се пресече яйцето.
- Изсипва се в купа кашата от блендера и се добавят содата и оцета, разбърква се.
- Добавя се брашното и се разбърква. Получава се много гъста каша.
- Застила се с хартия форма за печене (моята е 24 см, +-2-3 см също е ок) и леко се намазнява (хартията) със зехтин или друга мазнина. По-лесно се отлепят блатовете така. Използвам форма с отделящи се стени и защипвам хартия с ринга, така че хартията стърчи извън формата.
- Изсипва се 1/3 от кашата (на око, не е нужно да се мери точно. Кашата е гъста и може да се разчертае с прибор 3 части в купата) и се заравнява с лъжица. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна, долен и горен реотан с вентилатор, 8 минути. Без вентилатор може би 1-2 минути повече, да се наблюдава. Блатът е тънък и ще изгори, ако се пече дълго.
- След като се изпече единият блат, вади се с хартията и в същата форма, без да се мие се пече вторият блат, а след него и третият. Добре е да се намазнява хартията за печене, за да се отлепят по-лесно блатовете.
- Приготвяне на крема: В купа се разбива с обикновен миксер заквасената сметана с меда. Става бухнал, леко твърд крем. Сглобяване на тортата Тортата се сглобява, след като блатовете са изстинали. Слага се единият блат във форма за торта или в красива чиния-поднос. Намазва се с малко по-малко от 1/3та от сметановия крем. Слага се другият блат и се намазва с малко по-малко от 1/3та от сметановия крем. По желание върху сметаната се слагат пресни боровинки или малини (може и сладко). Слага се третият блат и тортата се намазва от всички страни с крема. Смилат се орехите в блендера. Да се внимава да не станат на орехово масло. Да се спре смилането преди да започнат да пускат мазнината си. Тортата се поръсва от всички страни с орехи (отгоре и встрани). Отгоре може да се гарнира с малини или други горски плодове. Оставя се в хладилник минимум 3 часа, а най-вкусна е на другия ден.
Рецепта предоставена от Христина Петрова.