Необходими продукти:
- топла вода 200 мл
- сол 1 ч л
- захар 2 ч л равни
- зехтин 2 с л в тестото
- суха мая 1 пакет
- царевично брашно 100 г
- брашно просо 100 г
- бяло брашно 2 ч ч
За декорация - маслини, пера лук или чесън, дръжки и листа пресен магданоз, домати чери, сусам, листа розмарин.
Начин на приготвяне или как се готви тестеното изделие:
- В топлата вода се разбърква маята със захарта и оставяме да бухне.
- Замесва се средно меко тесто с останалите продукти и смесените видове брашно. Намазва се с олио, покриваме с фолио и оставяме да втаса 50 минути.
- С пръсти се оформя кръгла или елипса за фокачата.
- С нарязани маслини, пера пресен лук и домати се оформят цветенца, за дръжки се ползват стръкове от дръжки магданоз, поръсваме със сусам и набождаме розмарин.
- Печем фокачата в загрята фурна 170 С за 25 минути.
- Сервираме топла, вкусна и ефектна празнична фокача.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.