Необходими продукти:
За блатовете:
- 2 яйца
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. кафе
- 1/2 пак. бакпулвер
- 2-3 с.л. какао
- 2 ванилии
- 1 ч.л сода
- 1 ч.л. оцет
- 1 ч.ч. бътърмилк * / прясно мляко с лимонов сок
- червена боя
- щипка сол
За крема:
- 200 мл течна сметана за разбиване
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 200 г крема сирене
За ганаша:
- 100 мл течна сметана
- 100 г шоколад
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Блатовете приготвяме като в купа слагаме пресятото брашно, бакпулвера, ванилията, какаото, солта и червената боя. (Демек сухите съставки без содата).
- В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес. Прибавяме постепенно олиото, бътърмилка (*което можете да замените с прясно мляко, в което сте сложили няколко капки пресен лимонов сок) и кафето. Аз използвах хубаво кафе от машина, което определено е по-добрият вариант от използваното от мен досега разтворимо нес кафе.
- Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Аз използвах една суха ванилия към сухите подправки и една чаена лъжица ванилова есенция (от Лидл) към мокрите. Тази есенция не е като концентрираните в малките ампули. Много е нежна и мека като аромат и не придава изкуствен дъх в десертите. Вие разбира се можете да използвате направо и две сухи ванилийки.
- Започваме, редувайки и разбивайки с миксера, да смесваме сухите и мокрите съставки до получаването на хубава, еднородна и наситено червена смес.
- Разпределете сместа в две или три по-дълбоки тавички, предварително намаслени и застлани на дъното с хартия за печене. Блатовете печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Те ще останат влажни и след изпичането, което гарантира сочната текстура на тортата.
- Готовите блатове охлаждаме върху решетка и се заемаме с крема. Той е традиционен, мек и много въздушен крем от разбита сметана, към която прибавяме пудра захар, ако не е от подсладените.
- Към вече разбитата сметана добавяме кутийка крема сирене от типа на "Филаделфия". Тази съставка стабилизира сместа и й придава по-голяма плътност и допринася за богатия вкус на десерта. С този крем намазваме между блатовете.
Рецепта предоставена от Татяна Петрова.