Салата с лимец и авокадо

Коментари · 519 Прегледа

Лимецът е една от най-старите храни, познати на човечеството.

 

Той е изключително богат на протеини (21% от дневния ви препоръчителен прием) и диетични фибри (30% в единична порция), значителни нива на желязо, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен, ниацин, тиамин, витамин В6 и фолиева киселина. Той е отличен антиоксидант и притежава невероятни лечебни свойства, като способността му да помага в регулирането на метаболизма на тялото, понижаване на кръвната захар, както и  при намаляване на нивата на холестерола в организма.

Лимецът намира широко приложение в кулинарията. Тъй като е зърнена култура в състава на дебелата си обвивка лимецът съдържа ензимни инхибитори, които пречат на правилното усвояване на полезните свойства на културата от човешкия организъм. С цел освобождаване от тези инхибитори е необходимо преди консумация лимецът да се накисва във вода. Времевият период за накисване е от 8 до 12 часа, като се изисква (важи за всички зърнени култури) накисването да се прави с хладна вода. Водата трябва да е изцяло покрила зърната и да е с 4-5 см повече от нивото на лимеца. А с цел ускоряване процеса по накисване може да добавите към лимеца и водата 1 с.л. лимонов сок или био ябълков оцет.

Ако нямате това време, зърната от лимец се почистват, заливат се с хладка вода и се варят около 45 минути до омекване. Аз, много често накисвам лимеца от предишната вечер в термос, като го заливам с вряла вода, на сутрента е готов за консумация.

Продуктите, които са ви необходима за тази салата (за две порции) са:

  • 100 гр лимец
  • 1 краставица
  • 3 чушки „севрия“
  • 5-6 бр чери доматчета

За дресинга:

  • 1 по-голямо авокадо
  • ½ краставица
  • 30 мл прясно изцеден сок от лимон
  • 1 ч.л. хималайска сол
  • 1/3 връзка магданоз

 

Начин на приготвяне:

Лимеца се накисва в хладка вода за 8 часа. След това се вари за 20 минути. Отцежда се и се оставя да изстине. След това го поставете в купа, добавете ситно нарязаната краставица и 3-те чушки.

В чопър, ще приготвим дресинга, като поставите всички продукти ситно нарязани и ги пасирате. След това изсипете дресинга в купата, разбъркайте добре, разпределете в две купички и прибавете отгоре нарязани чери доматчета.

Добър Апетит!

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg