Продукти:
4 малки или средни пресни скумрии, без главите и обезкостени
3 с. л. накълцан лук
50 г трохи от хляб
1 ч. л. ситно настъргана портокалова кора
1 ябълка, обелена и настъргана
10 мл /2 ч. л./ лимонов сок
2 ч. л. накълцан сибирски лук
1 скилидка чесън, накълцана
сол и прясно смлян черен пипер
60 мл /4 с. л./ портокалов сок
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса С. Измийте и подсушете рибата. Смесете лука, хлебните трохи, портокаловата кора, ябълката, лимоновия сок, сибирския лук, чесъна и подправете със солта и пипера. Разделете сместа за пълнене на четири и напълнете с нея коремната кухина на всяка една от рибите. След това загърнете краищата нагоре, задръжте ги с по една клечка за зъби и ги поставете в предварително намазан с мазнина съд за печене. Залейте рибата с портокаловия сок и покрийте с фолио. Печете 20 минути или до изпичане на скумрията.
Украсете с портокалови резенчета и листа кресон /пореч/ и сервирайте горещо или студено.
Автор: Редж Сейнър, източник: "Чудото на чесъна"