Необходими продукти
За пилето:
- 750 г пилешки гърди;
- 3 супени лъжици соев сос;
- 2 супени лъжици оцет;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- нарязан зелен лук за декорация;
- лимонова кора или лимонови резенчета за декорация.
За соса:
- ¾ чаша пилешки бульон;
- ¼ чаша прясно изцеден лимонов сок;
- 3 супени лъжици мед;
- 2 супени лъжици царевично или картофено нишесте;
- малко настъргана лимонова кора;
- щипка зелен джинджифил.
Начин на приготвяне
Смесете соевия сос с оцета, изсипете го в найлонов плик и сложете в него пилешките хапки в хладилника най-малко за 10 минути (може да стои там до 8 часа). След охлаждането, овкусете хапките с още сол (ако се налага) и с черен пипер и ги запържете от двете страни. Извадете хапките в отделна чиния. В същия тиган разбъркайте всички съставки на соса и гответе, докато се сгъсти - 5-7 минути. След това добавете пилешките парчета, разбъркайте добре със соса, махнете от котлона и добавете допълнителни съставки, ако желаете. Сервира се с ориз, пресен лук или друга гарнитура.