Продукти:
30 мл / 2 с. л./ слънчогледово олио
1 малка глава лук, накълцана
1 скилидка чесън, фино накълцана или счукана
200 г нарязани домати от консерва
1/2 ч. л. зелени подправки
900 г миди в черупките
225 мл сухо бяло вино
1 ч. л. оцет
черен пипер
Приготвяне:
Загрейте олиото в тиган и задушете лука и чесъна на слаб огън до омекване на лука. Добавете доматите и зелените подправки и задушете под похлупак 10 минути.
Измийте мидите и отделете онези от тях, които са разтворили черупките си. Налейте виното в голяма тенджера, сложете мидите и след като заврят, намалете огъня; оставете да къкри до разтваряне на черупките. Отделете онези миди, чиито черупки са все още затворени. Махнете влакната и половината черупка от разтворените миди, като ги оставите в другата половинка.
Прецедете виното, в което сте сварили мидите, прибавете оцета и излейте при доматите и лука. Подправете с пипер и затоплете на бавен огън за 2 минути.
Сервирайте с пресен хляб или с чеснови хлебчета.
Автор: Редж Сейнър, източник: "Чудото на чесъна"