Съставки
добре узряло червено или бяло грозде от сорт по желание, при нужда и захар.
Приготвяне
Производството на вино е сложен технологичен процес. Тази рецепта е за най-обикновено младо вино, приготвено в домашни условия. Бъчвите за вино напролет се раздънват и измиват. Оставят се на слънчево и проветриво място. Няколко дена преди да се налее шарата, се задънват, опушват със серни ленти и запарват. Запарването става с вряла вода, която се излива в бурето, бурето се затваря и се разклаща и завърта, така че водата да попари всички дъски от вътре. Запарката се излива и бурето се пълни с вода, която се сменя всеки ден, докато се напълни с шарата. Вместо класическите дървени бъчви, може да използвате пластмасови, които само се измиват добре.
За бяло вино трябва да отстраните чепките от зърната, а за червено се мачкат целите чепки грозде. Гроздето се прекарва през машинка за мачкане на грозде или се тъпче да си пусне сока, събира се в конусовидна бъчва казус, на която широкият отвор е отгоре, оставя се 2-3 дена да се утаи. От долният край през канелка се източва 1 бакър шара, вари се докато се сгъсти, така че пуснато яйце да изплува с 1-1.5 см кръг от шарата, налива се гореща в бъчвата за вино и се разклаща и търкаля, така че петмеза да покрие стените на бурето. Източва се останалата шара от казуса, мери се захарността ѝ, която в идеалния случай трябва да е 24. Ако е 18 се прибавят 6 кг захар на 100 л шара, ако е 20 се слагат 4 кг захар на 100 л шара, ако е 22 се добавят 2 кг захар на 100 л шара. Пълни се бурето и се оставя легнало да ври докато мине ферментацията, като на отвора му се слага обелен, но с мустаците лук или тапа, да го затвори, но не плътно. Бурето се държи на чисто проветриво място. Изчаква се виното да преври и се избистри и бъчвата се затваря. Държи се в прохладна изба. Точи се вино през канелката.
Източник: https://receptitenaradev.com/