ПРОДУКТИ: за 5 порции
50 г елда
400 г извара
5 ч.л. какао
5 ч.л. ленено семе
5 ч.л. тиквени семки
РЕЦЕПТА:
Елдата (50 г) се измива и сварява. Ако е бланширана предварително, се сварява много по-бързо. Отцежда се и се слага в голяма купа. Отделно изварата (400 г) се слага в дълбок съд, добавя се 100мл вода и се разбива с пасатор, докато стане кремообразна. Добавя се към сварената елда и се овкусява с какаото (5 ч.л.) и лененото семе (5 ч.л.). Може да се добави подсладител, захар или нарязани сушени плодове за сладост по желание. Получената смес е за 5 порции и може да се съхранява в хладилник няколко дни. Преди сервиране се добавят суровите тиквени семки (по една чаена лъжичка за порция). Десертът е подходящ за закуска и е богат на протеини.
Автор: Моника Матеева