Необходими продукти:
- 4 Белтъка
- 2 ч.л. Лимонов сок
- 100 гр. Захар
- 4 Жълтъка
- 70 гр. Брашно
- 20 гр. Какао
- 30 мл. Мляко
- 30 гр. Олио
- 18 см. Тавичка
Крем Маскарпоне:
- 10 гр. Желатин
- 40 мл. Вода
- 90 гр. Захар
- 4 Жълтъка
- 400 гр. Маскарпоне
- 400 гр. Бита сметана
- 8 гр. Кафе 80 мл.
- Гореща вода
- 60 мл. Ром
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Отделят се белтъците от жълтъците. Към белтъците прибавяме една с.л. лимонов сок и разбиваме с миксер. На два етапа прибавяме захарта и бием до меки връхчета. Към белтъците прибавяме жълтъците и разбъркваме съвсем леко. Прибавяме към тях и брашното и какаото, прецеждайки ги през финен цедак.
- Отново разбъркваме, но само с бъркалка, за да не пребием белтъците. В отделна купичка смесваме олиото, млякото и една лъжичка от яйчената смес.
- След това връщаме разбърканото олио, мляко в купата с яйцата. И отново леко разбъркваме. Печем блата за 34 мин. на 160 градуса.
- Накисваме желатина в студена вода. Смесваме 4 жълтъка със захарта и ги бием на водна баня. На края прибавяме желатина и бъркаме докато той се разтопи. Прибавяме маскарпонето и разбиваме с гумена шпатулка.
- Разбиваме и сметаната, която трябва да е поне 30 процента. Прибавяме я към крема и отново леко разбъркваме. Напояваме блата с кафе и ром.
- Ако искате, можете да направите и втори блат, който да изрежете и да е по-къс от долния. Покривате дъното с крем и поставяте по-малкия блат.
- Изсипвате и последния крем. Оставяте в хладилника за 2 часа.
- Взимате след това гореща вода и в нея накисвате една кърпа. Изцеждате кърпата и покривате краищата на формата на тортата за 10 секунди и така, тя ще излезе по-лесно от формата.
- Декорирате с какао.
Рецепта предоставена от Conquer The Kitchen.