Основен компонент на хумуса е нахутът - богат на растителни протеини, фибри, желязо, манган, триптофан, витамини от групата В и ненаситени мазнини. Освен, че е много вкусен, с хумуса можете да си правите профилактика за стомашно-чревни проблеми. Полезене в за понижаване нивата на холестерол и има благоприятен ефект върху метаболизма. За да се направи хумусна кремообразна консистенция, нахутът се накисва за през нощта (за предпочитане 10-14 часа). Но така сухият нахут ще бъдат приготвен за много по-дълго време и резултатът няма да е толкова мека и нежна маса. Ако не разполагате с време да се занимавате с накисване, може да минете и без него, просто трябва да го сварите като сух грах. Нахутът се сварява за около два часа, солта се добавя в самия край. Трябва да бъде толкова мек, че да може лесно да се смачка с пръсти. Течността, останала след приготвянето на нахут, трябва да се отлее в отделна купа.
Общи препоръки за готвене хумус
Обикновено хумусът се готви много лесно и бързо. За да направите това, всички съставки се добавят в блендера и се смилат, докато се получи желаната гъстота. В процеса на смилане на пастата периодично се добавя от отварата, останала от варенето на нахута.