Необходими продукти:
Блат:
- 3 яйца
- 2 с л мед
- 25 мл течна стевия
- извара 200 г
- 2 средни моркова
- 1 ванилия
- 1 ч л канела
- 2 с л брашно от елда
- 3 с л кисело мляко
- 1 равна ч л сода за хляб
Крем:
- 60 г крема сирене
- 1 с л мед
- 1 ванилия
- 2-3 с л кисело мляко
- 1 капачка течна стевия
За поръсване - фъстъчен крокан и горски теменужки.
Начин на приготвяне или как се готви тестеното изделие:
- Обелени моркови се рендосват на едро ренде. В купа с вилица се разбиват яйцата, добавя се течна стевия, мед и отново се разбърква добре.
- Добавя се кисело мляко с разбита в него сода да шупне, сипваме настърганите моркови, ванилия, канела и накрая двете супени лъжици брашно от елда.
- Тестото е гъсто, сипва се върху хартия за печене в малка тавичка и печем в загрята 180 с за 20 минути, или до суха клечка. Изважда се блатът да се охлади и нарязваме на пастички.
- Разбърква се крема сирене, мед и кисело мляко. Опитайте, може да добавите още 1 капачка течна стевия.
- С лъжица се разпределя млечния крем върху всяка пастичка и декорираме с горски теменужки и крокан от фъстъци!
- Сервираме охладени, много вкусни и здровословни!
Рецепта предоставена от Виолета Матева.