Необходими продукти:
- 2 яйца
- 200 мл мляко
- 200 мл кисело мляко
- Половин кубче мая
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 3 с.л. олио
- Около килограм брашно (850-900гр)
- Сусам за поръсване
За украсата:
- Чаша сол
- Чаша брашно
- Вода колкото поеме до получаване на меко тесто (Може да се използва и фондан)
Начин на приготвяне или как се готви тестеното изделие:
- Брашното се пресява, маята се разтваря в хладко мляко заедно със захарта и малко брашно и се оставя докато се активира. В купа се смесват яйцата като отделяме жълтъка на едното за намазване, млякото и олиото, а солта се слага при брашното. Всички съставки се смесват и меси до получаване на тесто, което не се лепи. Тестото се завива и се оставя да втаса за 1 час.
- Оформя се по желан от Вас начин. В случая е разточено и намазано с олио, навито на руло, което е разрязано на две по дължина и усукано. Оформената погача се слага в съд намазан с олио и покрито с хартия за печене дъно докато удвои обема си (обикновено за около час).
- Фурната се загрява на 180°С и преди да се сложи за печене погачата се намазва с олио+ жълтък и поръсва със сусам.
- Пече се 40- 45минути, като на около 10- 15тата минута се покрива с фолио. Готовата питка се вади от тавата и се покрива с кърпи.
- Украсата (желателно е да бъде предварително подготвена): От полученото меко тесто се оформят рози и листенца. Листенцата се слагат на клечки за зъби веднага, докато все още не са изсъхнали. Могат да бъдат изсушени във фурна на 40-50 градуса на отворена врата.
- Средата на розите трябва да бъде мека, за да може да се сложи клечка, с която да бъдат прикрепени за погачата.
Рецепта предоставена от Виктория Беньова.