Съставки:
1 карфиол (приблизително 700 гр)
20 мл зехтин
20 гр мед
1 чаена лъжица чили сос (Срирача)
1 чаена лъжица млян червен пипер
1 чаена лъжица сол
½ чаена лъжица млян черен пипер
½ чаена лъжица куркума
зехтин в спрей за готвене
Упътване:
Първо пригответе карфиола – отрежете листата му, измийте го и го нарежете на парченца с дебелина около 1 см (направете първия разрез през центъра на карфиола и след това тръгнете към краищата). След това оформете резаните като ,,розички” и ги отцедете от водата, защото е важно карфиолът да е сух. Пригответе маринатата в голяма купа, като смесите зехтина, меда, лютия сос и останалите подправки. Добавете нарязаните розички към маринатата и потопете всяко парче в нея. Поставете розичките от карфиола върху тава, застлана с хартия за печене и я напръскайте леко със зехтин и внимавайте парченцата да не се докосват едно до друго. Добре ще е да разделите карфиола на две порции и да го печете в две различни тави, за да може розичките да имат повече пространство. Печете за около 25-30 минути на 180 ° C, докато станат златисти. Печеният по този начин карфиол може да послужи, като гарнитура, или като отделно ястие с йогурт и дип от авокадо. Bon appetite!
Източник: GymBeam