Необходими продукти:
За 2 порции
За ориза:
- 500гр. суров карфиол
- 70гр. сирене чедър
- 60гр. кашкавал
- 60гр. крема сирене
- сол
- черен пипер
- пилешки бульон или вода да покрие карфиола
- 50гр. масло
За скаридите:
- 350гр. скариди
- скилидка чесън
- 30гр. масло
- 1/2ч.л. лют червен пипер
- щипка лук на прах
- сол
- щипка сладък червен пипер
- 40мл. готварска сметана
- пресен лук и копър за поднасяне
Начин на приготвяне или как се готви ястието:
- Карфиола се накъсва на розички. Слага се в тенджера с щипка сол и се залива с бульона. Вари се до омекване.
- Прецежда се и се добавят крема сиренето, чедъра, маслото, солта, пипера и кашкавала.
- Намачква се и се разбърква до хомогенност. Покрива се с капак да не изъхва и се оставя настрани.
- Скаридите се почистват и се махат главите.
- Задушават се в маслото заедно с подправките и чесъна и щом порозовеят се добавя сметанта.
- Карфиоления ориз се разделя в две чинии и отгоре се разпределят скаридите.
- Поръсва се с копър и пресен лук.
Рецепта предоставена от Ирина Колева.