Необходими продукти:
За 2 порции
За рибата:
- 1 голяма скумрия
- Сол
- Черен пипер
- 2-3 скилидки чесън
- 3-4 с.л. зехтин
- Щипка индийско орехче
За соса:
- 200гр. Грах (замразен)
- 2бр. Топени сиренца от триъгълните
- Малко прясно мляко
- 30гр. Масло
- Сол
- Черен пипер
За лука:
- 1 средна глава лук
- 30мл. Балсамов оцет
- 20гр. Масло
Начин на приготвяне или как се готви ястието:
- Рибата се разрязва на две по дължина като се махат главата и опашката. Осолява се със сол,черен пипер и индийското орехче. Залива се малко с зехтин и се поръсва със ситно нарязан чесън. Слага се във фурната на 180 градуса за около 25мин. (времето може да варира според големината на рибата).
- За соса: граха се премива през вряла вода и се пасира/блендира с малко прясно мляко. Претрива се през цедка от люспите. Слага се на котлона и се добавят маслото, солта и черният пипер.
- Щом загрее се прибавя и топеното сирене докато се разтопи.
- Червеният лук се реже на ситно и се задушава в маслото до омекване.
- Добавя се балсамовия оцет и се готви до редуциране на течността.
Рецепта предоставена от Ирина Колева.