Необходими продукти:
За 18 см. торта с 3 блата
- 340гр. брашно
- 300гр. захар
- 2с.л. /20гр. какао
- 1ч.л. сол
- 1ч.л. сода
- 2бр. яйца (стайна температура)
- 120гр. олио
- 230мл. прясно мляко + 1с.л. оцет + 2с.л. лимонов сок
- 170гр. разтопено масло
- 1ч.л. ванилия
- 1с.л. качествена червена гелова боя
За крема:
- 340гр. крема сирене
- 230гр. масло
- кората на един малък портокал
- 1ч.л. ванилия
- щипка сол
- 700гр. пудра захар
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Фурната се загрява на 180 градуса.
- Брашното се пресява и разбърква с какаото, содата, солта и захарта.
- Яйцата се разбъркват с олиото, млякото (предварително объркано с киселините), маслото, ванилията и боята. Брашняната смес се добавя на части до хомогенност. (не бъркайте много).
- Сместа се разделя на 3 и се изсипва в предварително намаслени форми. Блатовете се пекат за около 20-25мин. до суха клечка. Охладете напълно блатовете върху решетка.
- За крема, разбийте маслото леко и сложете крема сиренето. Разбийте до еднородност и добавете на части пудрата захар.
- Накрая сложете ванилията, солта и портокаловите корички.
- Подравнете блатовете с назъбен нож (изрезките запазете за лейк попс или за декорация).
- Разпределете крема между блатовете и измажете отстрани.
- Приберете в хладилник тортата за поне 2 часа преди сервиране.
Рецепта предоставена от Ирина Колева.