- 300гр. боровинки
- 10гр. царевично нишесте
- 1с.л. лимомов сок
- 1ч.л. лимонови кори
- 80гр. кленов сироп(може и захар)
- За тестото
- 200гр. брашно
- 220гр. кафява захар
- 1/2ч.л. бакпулвер
- 130гр. масло
- 1бр. голям жълтък
- Още:
- 1с.л. кафява захар
- 1с.л. бяла захар
Боровинките се измиват и разбъркват с лимоновия сок, лимомовата кора,нишестето и кленовият сироп. Брашното се обърква с маслото докато стане на трохи. Дожавят се захарта, бакпулвера и жълтъка и се бърка до тесто с текстура на мокър пясък. Разстила се 2/3 или 3/4 от тестото в тавичка с размери 20х20см. Притиска се с ръце. Останалото тесто се разбърква с 1с.л. бяла и кафява захар. Върху основата се разпределят боровинките и се поръсват отгоре със смесеното със захарта тесто. Десерта се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 45 мин. Щом боровинките започнат да "къкрят" е готово. Извадете и охладете напълно,след което нарежете.