НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 2 бр. яйца
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 ч.л. сода
• 1/2 ч.ч. олио
• около 700 г брашно
• шоколадови пръчици за декорация
За крема:
• 1 л прясно мляко
• 1 ч.ч. захар
• 3 бр. яйца
• 3 с.л. брашно
• 1 ванилия
• 75 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
От изброените продукти се омесва меко, но не лепкаво тесто. От станиола от кофичките за кисело мляко или от алуминиево фолио се правят фунийки. Тестото се разточва на 0.5 см дебелина и 2 см широчина. Около всяка фунийка се навива лентичката тесто. Пекат се в нагорешена фурна на 180 С до порозовяване. След изпичане още докато са топли се маха фунийката (по-лесно е). В тенджера се изсипва почти цялото мляко и захарта. Ври докато се разтопи захарта. Яйцата, брашното и останалото мляко се разбиват добре и на тънка струя се прибавя към врящото мляко. Бърка се непрекъснато и когато се сгъсти, къкри около минута и се маха от котлона. Към горещия крем се прибавят ванилията и маслото, като се бърка пак до неговото разтопяване. Фунийките се пълнят с готовия крем. Отгоре може да се поръсят шоколадови пръчици. Ако престоят една нощ фунийките омекват.
от ВЕСЕЛИЯ ГОТВАЧ