НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 4 бр. яйца
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. олио
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. смлени орехови ядки
• 1 ч.ч. брашно
• 250 г грис
• 10 г бакпулвер
За сиропа:
• 500 г захар
• 600 мл вода
За яйчения крем:
• 2 бр. яйца
• 1 ч.ч. захар
• 800 мл прясно мляко
• 5 с.л. брашно
• 2 бр. ванилии
• 50 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбъркайте яйцата със захарта и добавете останалите продукти по реда по който са изписани, като предварително сте смесили брашното с бакпулвера. Сипете сместа в тава с размери 20х35 см, предварително намаслена с олио и поръсена с брашно, заравнете и поставете тавата в предварително нагрята на 180С градуса и печете за около 25-30 минути. Докато сладкиша се пече сварете сиропа, като смесите захарта и водата, след като заври варите 5 минути. Извадете готовия сладкиш и залейте равномерно със сиропа, оставете да се охлажда. Сварете крема, като в купа смесете разбитите яйца със захарта и ванилиите. Добавете 100 мл от студеното прясно мляко и брашното, разбъркайте до еднородна смес. Останалото мляко поставете на котлона да заври и при непрекъснато бъркане добавите яйчената смес, варите до сгъстяване на крема. В края добавете маслото нарязано на кубчета и бъркате докато се разтвори напълно. Залейте сладкиша с крема и поръсете с 3-4 с.л. смлени орехи, оставете да се охлади напълно и стегне крема за 2-3 часа, сервирате студен.
от ВЕСЕЛИЯТ ГОТВАЧ