Необходими съставки:
3 чаши овесени ядки
¾ чаша сурови бадеми
¾ чаша лешници
½ чаша кокосово масло
½ чаша мед
1 шепа белгийски шоколад
½ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Първо разтопете кокосовото масло в микровълнова фурна или на пара. След това го изсипете в голяма купа, добавете меда, канелата и солта и разбъркайте добре. После добавете овесените ядки и суровите ядки. Разбъркайте отново, докато овесените ядки и суровите ядки се покрият от течната смес. Изсипете тази смес във форма за печене, покрита с хартия за печене и я разпределете равномерно. Поставете формата за печене в предварително загрята фурна на 150 ℃ и печете за около 20 минути. 10 минути след началото на печенето разбъркайте сместа отново и я оставете да се допече. Когато гранолата се опече до златисто, можете да я извадите от фурната.
Ако искате да направите “гранола на парчета”, просто трябва да притиснете внимателно сместа към хартията за печене и да я оставите сместа така докато се охлажда. След като извадите гранолата от фурната я поръсете с шоколад, който лесно ще се разтопи от високата температура. Ако не искате шоколадът да се разтопи, добавете го когато гранолата се е охладила. Така приготвената гранола се съхранява в херметически затворен съд и се сервира с прясно мляко, кисело мляко или в любимата ви каша за закуска!
Източник: GymBeam