НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 1 ч.ч. настъргани ябълки
• 1 ч.ч. вода
• 2 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. смлени орехи
• 1/2 ч.ч. грис
• 1 ч.ч. захар
• 2 ч.л. канела
• 1/2 ч.ч. олио
• 1 ч.л. бакпулвер
• кора от лимон
• 2 ванилии
• 3 с.л. ром или вишновка
За сиропа:
• 2 ч.ч. захар
• 250-300 мл вода
• 1-2 ч.л. ром или вишновка
• 1/2 ч.ч. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Ябълките се настъргват и към тях се добавят водата, брашно, грис орехи и останалите продукти. Всичко се бърка за да стане хомогена смес. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма или тава (в кръгла форма с диаметър 26 см и височина 6.5 см или в продълговато плаке 30х20 см, височина 6.5 см). Изпича се на умерена температура около 40-50 минути. След като изстине се приготвя сиропа на котлона да се сгъсти малко. Изстиналата пита се нарязва на парчета и се залива с топлия сироп. * Сладкишът е по-сладък от обикновено и е за хора обичащи много сладко. Може да се намали захарта в сместа от 1 ч.ч. на 1/2 ч.ч. *1 ч.ч. = 250 мл
от ВЕСЕЛИЯТ ГОТВАЧ