Необходими продукти:
- ориз - 100 г
- калмари - 60 г
- варен октопод - 50 г
- миди - 120 г
- скариди - 60 г
- пресен магданоз - 50 г
- сухо бяло вино - 50 мл
- зехтин - 50 мл
- доматен сос - 50 мл
- рибен бульон - 0, 5 л
- сол, пипер - на вкус.
Начин на приготвяне или как се готви основното ястие:
- Нарежете морски дарове на малки кубчета.
- Загрейте маслото в дълбок, дебело дъно. Сложете в него морски дарове и ги запържете в продължение на 5 минути. Изсипете ориз в тигана и го запържете с морски дарове за 5 минути.
- Налейте вино, разбъркайте. След няколко минути започнете да наливате рибният бульон на малки порции, около половин чаша. Разбърквайте постоянно и не забравяйте да изчакате, докато бульонът се абсорбира напълно в ориза.
- Когато бульонът свърши, свалете тенджерата от огъня, добавете доматен сос към ризото.
- Разбъркайте.
- Поръсете с нарязан магданоз.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.