Необходими продукти:
- 4 бр. яйца;
- 2 ч.ч. захар;
- 5 с.л. олио;
- 1 ч.ч. гореща вода (може горещо прясно мляко);
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно;
- 10 г бакпулвер;
- ванилия (може настъргана кора от един лимон);
- какао;
Начин на приготвяне:
- Разбивате много добре яйцата със захарта.
- Прибавяте последователно като продължавате да разбивате олиото, горещата вода (прясно мляко) и накрая брашното, пресято с бакпулвера.
- Разбърква се много добре. Отделяте 1/4 от сместа и към нея слагате какао.
- Разбивате хубаво.
- В намазана форма за кекс (по-големичка) най-отдолу слагате половината от бялата смес, като предварително в нея слагате лимоновата кора и я разбърквате добре.
- Върху бялата смес сипвате само ивица в средата 1/2 от кафявата смес.
- Върху нея другата 1/2 от бялата смес и най - отгоре останалата 1/2 от кафявата смес пак като ивица в средата на формата.
- Слагате в предварително загрята фурна при мен на 165 градуса на долно и на вентилатор на второ ниво от долу нагоре и печете до суха клечка. Изпича за около 40 минути.
- След това изваждате от фурната и оставяте 10-15 минутки да поизстине. Освобождавате от формата и като изстине напълно украсявате по желание. Например шоколадова глазура и отгоре поръсен с люспи от бял и черен шоколад.