НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
кайма - 350 г смес
лук - 1/4 глава, кромид
магданоз - 2 стръка
чубрица - 1 щипка, ронена
кимион - 2 щипки
черен пипер - 1 ч.л. равна, фино смлян
червен пипер - 1 щипка
кашкавал - 6 с.л. с връх, настърган
сол - на вкус
ЗА ПАНИРОВКА
яйца - 2 бр. голям размер
брашно - за овалване
галета - за овалване
кайенски пипер - 1 сухо чушле, по желание
сол - 2 щипки
олио - за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настържете лука на фино ренде и отсранете ципите. Магданоза накълцайте на ситно.
2. Сложете ги при каймата заедно със солта и подправките и хубаво омесете.
Ако разполагате с време, оставете овкусената кайма да престои няколко часа или 1 нощ в хладилник.
3. Към сместа за топчетата сложете настъргания кашкавал и премесете още веднъж каймата.
Оформете топчета по-малки от орех и всяко оваляйте в брашно и подредете върху голям пласт кухненска хартия.
4. За да завършите панировката на малките симпатични топчета от кайма, разбийте с малко сол двете яйца, а при галетата натрошете лютото чушле и разбъркайте. Може да си добавите и друга подправка, ако желаете.
5. Потапяйте набрашнените кюфтенца в яйцето и после овалвайте в галета.
Изпържете ги в загрято на умерен огън олио и изваждайте върху пласт кухненска хартия, която да обере излишната мазнина.
Важно е да сте направили топчетата малки, за да успеят да се изпържат добре и отвътре, а и по същата причина огънят не трябва да е силен, за да не загаря панировката, а вътрешността да остава сурова.
6. Поднесете панираните топчета от кайма със свежа салата или картофки.
Източник: Gotvach.bg