Необходими продукти:
- тиква - 300 г;
- захар - 6 с.л.;
- вода - 100 мл;
- прясно мляко - 500 мл;
- нишесте - 5 с.л. пшенично;
- ванилия - 1 бр.;
- орехи - смлени (по желание);
Начин на приготвяне:
- Тиквата се обелва и почиства от семките.
- Нарязва се на еднакви парчета.
- В малка тенджера се слага заедно с водата и 2 с.л. от захарта.
- Оставя се да се задуши на слаб огън докато омекне (около 20 мин).
- През това време се сварява млякото.
- Нишестето се разтваря в 100 мл от млякото (трябва да е изстинало, за да не стане на бучки).
- В дълбок съд се слага тиквата и към нея се сипват останалите 400 мл от млякото.
- Пасират се заедно и се връщат обратно в тенджерката и се слагат на слаб котлон.
- Към тиквената смес се слага останалата захар (4 с.л.) и на тънка струя се прибавя нишестето.
- Слага се ванилията и се бърка постоянно до сгъстяване на крема.
- Разпределя се в купички и се оставят да изстинат.
- По желание може да се поръсят със смлени орехи или канела.