Необходими продукти:
1 тиква “Хокайдо” (500 г)
2 глави червен лук (200 г)
2 моркова (200 г)
½ консерва нахут (120 г)
50 г сирене фета
30 г мед
20 г зехтин
1 скилидка чесън
2 чаени лъжички сушен босилек
1 чаена лъжичка провансалски билки
шепа пресен магданоз/кориандър
сол и млян черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте старателно тиквата “Хокайдо”, разрежете я наполовина, изчистете я от семките и я нарежете на малки парченца (не е необходимо да я белите). Обелете морковите и лука и ги нарежете на кръгчета/полукръгчета. Изцедете нахута, изплакнете го и го изсушете. Разбъркайте всички зеленчуци, добавете меда, зехтина, солта, подправките, сушените билки и отново разбъркайте старателно (най-добре с ръце). Поставете зеленчуците в тава, постелена с хартия за печене или напръскана със зехтин на спрей, добавете към тях необелените скилидки чесън и печете на 180°C за около половин час – докато зеленчуците омекнат и се опекат до златисто. След изпичането добавете към зеленчуците начупеното фета сирене и нарязания на ситно магданоз или кориандър. Сервирайте зеленчуците или като гарнитура, или като леко самостоятелно ястие.
Източник: GymBeam