Необходими продукти
3 лъжици сварено и прецедено силно кафе
170 г настърган млечен шоколад
5 яйца
3/4 чаша пудра захар
1 лъжица коняк
какао
1,5 чаша сметана
1 ванилия
Начин на приготвяне
- Тава с размери 30 х 40 см се покрива с пергаментова хартия, намазана с масло. Шоколадът и кафето се смесват и се оставят на слаб огън, докато се разтопи шоколадът. Оставя се да изстине. В отделен съд се разбиват със захарта жълтъците от яйцата, докато побелеят и се сгъстят. Смесват се с изстиналия шоколад, като се добавя и конякът. Белтъците се разбиват, докато се получи въздушна, но не суха пяна, и на тънка струйка се прибавят към шоколада.
- Шоколадовата смес се излива в тавата и се заглажда. Тавата се слага в предварително загрята до 170 градуса фурна за не повече от 15 минути (шоколадовата смес е готова, ако не полепва по забодения в нея нож). Изважда се, покрива се с влажна кърпа и се оставя в хладилника за 1 час.
- Пергаментова хартия с размер малко по-голям от тавата се посипва с какао. Върху нея внимателно се обръща тавата и пергаментовата хартия от дъното се снема. Сметаната се разбива с ванилията и се намазва върху шоколада. Рулото се навива, като хартията леко се повдига от единия край. Ако някъде рулото се е пукне, пукнатината се запълва с какао или с разбита сметана.
10-12 порции
Източник: Личен архив