Необходими продукти
1/2 чаша маргарин (или масло)
3/4 чаша захар
1 ванилия
7 жълтъка
1/3 чаша брашно
3 лъжици царевично нишесте
3 лъжици какао
1 лъжица мляко
1/2лъжичка настъргана портокалова кора
7 белтъка
пудра захар
170 г шоколад
3 лъжици маргарин (или масло)
шоколадови стърготини
Начин на приготвяне
- Тавичката с размери 22 х 22 х 5 см се застила с фолио, което се намазва с масло и се поръсва с брашно. Маргаринът се разбива в купичка в продължение на 30 секунди. Към него постепенно се прибавят 1/2 чаша захар и ванилията. Добавят се един по един и жълтъците, като се разбиват добре. Брашното и нишестето се смесват и се прибавят към маслото и жълтъците. Сместа се разделя на две - в едната половина се сипва какаото, размито в млякото, а към другата половина се добавя портокаловата кора. Белтъците се разбиват в голяма купа на твърд сняг. Към тях се прибавя останалата захар, като се бие непрекъснато. Разделят се на две и се разбъркват с двата вида тесто.
- Разстила се 1/2 чаша от шоколадовото тесто на дъното на приготвената тавичка. Слага се да се пече в горната част на силно сгорещената фурна. Пече се 1-2 минути (или докато се изпече). Отгоре се разстила 1/2 чаша от портокаловото тесто. Пече се 1-2 минути. Така се опичат 5 пласта тесто. Тавичката се обръща върху поръсена с пудра захар кърпа. Фолиото се отстранява и 5-пластовият блат се навива на руло. Оставя се да изстине върху решетка. Тавичката отново се застила с фолиото, което се намазва с брашно и се поръсва с брашно. Изпича се още един 5-пластов блат, като този път се започва с портокаловото тесто. Той също се навива на руло.
- В малка тенджерка на слаб огън се разтопява шоколадът с 3 лъжици маргарин и 2 лъжици вода. Оставя се да поизстине. Рулата се развиват и се намазват с по 1/3 от шоколадовата смес. Първо се навива едното руло, а около него се навива другото, за да се оформи пънчето. Слагат се върху блюдото за сервиране и се покрива с останалата шоколадова смес. Украсява се с шоколадови стърготини, които се приготвят, като шоколадът се разтопява в покрита с фолио тавичка и се замразява в хладилника, след което се настъргва с ножче за белене на зеленчуци. Рулото се нарязва на филии с дебелина 2 см.
Източник: Личен архив